A FIÚ, AKIT ZSUZSINAK HÍVTAK SUPERPOST 1

Ebben a szuperposztban próbálok minnél több érdekes bekgráund infót adni a hamarosan kijövő Fiú, Akit Zsuzsinak Hívtak c. képregényemről.
Körül-belül egy éve kezdtem gondolkodni, hogy csinálok egy ilyen képregényt. Vikiék küldtek nekem pár Cash számot és láttam a Walk the line /A Nyughatatlan c. életrajzi fimet amiben Jacquin Phoenix játszotta Jonatán karakterét. Addíg az American Graffi Ost és pár Jerry Lee Lewis lemez jelentette nekem az ötvenes évek vonzó neonfényű világát. Gyorsan szereztem pár cédét amin Kess énekelt, de már régóta akartam egy rakabilis vagy legalább tradicionális amcsi képregényt rajzolni. Aztán a Boy Named Sue annyira megtetszett, hogy elkezdtem skiccelni Zsuzsi figuráját, és hamarosan le is adtam egy szinopszist Bayer Antalnak, hátha tetszik neki.




korai vázlat Zsuzsiról akkor Tom Waits és Tarantino szerelmének gyümölcse volt még kinézetre, aztán lefogyott majd újra kigyúrta magát, szóval...tem tudtam rajzolni, persze még most se de ez már más tészta

Bár így visszanézve elég kezdetleges volt a próbálkozás, Tóni elfogadta így készítettem egy 4 oldalas bevezetőt a sztorihoz amit az első Papírmoziban hoztak le.
A fogadtatás nem volt túl jó, de a képregény se lett olyan mint amilyet akartam.

Elhatároztam, hogy ha beledöglök is elkáprázatom a knet fórumozóit.

És a második rész már valóban jóval közelebb került a végleges verzóról alkotott elképzeléseimhez. De itt is hiányzott a kellő humor, és az egyértelmű önirónia. A hiányosságoknak hála pedig meghiúsulni látszott küldetésem, hogy magyar kommerszt csináljak. a 3. Papírmozi már Zsuzsi mentes kiadvány volt. Én pedíg más vizeken kezdtem evezni annak ellenére, hogy Tóni azt mondta, hogy Zsuzsinak nagy visszatérést tervez. Aztán végülis mégiscsak szólt, hogy csináljam meg az egészet mert márciusi börzére vagy a májusi fesztiválra jó lenne kihozni. Ez után 2 hónappal neki is estem és kénytelen voltam rájönni, hogy ami eddíg volt jó sok változtatást igényel ugyanis ez a letisztult tusrajz nem illik az efféle karcos témához, felére vettem a raszterméretet vettem pár rajztoll hegyet és elindult a munka.

Korai változatokban is szerepet szántam Johnny Cashnek annak ellenére, hogy a szám szövegét és dallamát egyaránt a veszkós Gryllusz Vilmos azaz Shel Silverstein írta.

a fiatal Johnny Cash

E nélkül a vonal nélkül gyengébb lett volna a cucc. de nem akartam minden háttér nélkül csak úgy odatenni őt a sztoriba. Így hát a történetben vele tart 2 hű zenész társa Marshal Grant és Luther Perkins

A Tenneessee páros (Tennessee Two) Cash híres kísérő zenekara

Pár régi autós képet is meg kellett néznem a képregény miatt, de nem vittem túlzásba, azt akartam hogy épp hogy csak érzékelni lehessen az atmoszférát, nehogy az egész egy gríszes pudinggá alakuljon.
pl egy régies tábla, egy kedilek egy kis utcakép szóval nagyon alapszinten, nehogy úgy tünjön mint aki túl sok energiát fektet egy ilyen szimpla történet elmesélésébe.


Kedvenc feliratom a régi időkből




Három autós skicc, a második jóval régebbi, de hát manapság is régebbi kocsival járnak a csóringerek.

kommersz képregény fontos alkotó eleme a szekszis nő. Ez igen problémás ugyanis én nem tudok ilyet rajzolni. Maximum helyes csúnya lányokat ezért megfeszített munkával lett egy-két "nem rúgnám ki az ágyamból" tipusú darab.




Sári (később ő is fekete hajú lett a szülők recesszív allélja miatt) és a gyenge nő


A borító pedíg szintén problémás volt. festett borítót akartam de a gondolattól is rettegtem, hogy nekem ecsetet kell ragadnom és oda kell valamit művészkednem egy akvarellpapírra. másik meg ugye az volt, hogy ötletem nem volt, hogy milyen tipót és milyen képet készítsek.

Volt pár dolog ami nagyon tetszett, viszont. A régi ponyvák, képregények és Bruce timm képregény fedelei




True Crimes antológia borító, Steve Fischer Detektív noir regénye és egy Bruce timm rajz



Első változat, ami nem tükrözte semmiképp a képregény eseményeit


Második, ácsceruzás vázlat ami jóval frissebb mint a végleges, de ez általában minden munkámra jellemző (skicc jobb mint a kész rajz)

Kész fedél grafika.

Folyt. köv...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönet ezért az összefoglalóért, nagyon izgalmas volt!

Miklós Felvidéki írta...

szívesen, és ez még nem minden...