Scott McCloud: A képregény mestersége

Scott McCloud: A képregény mestersége

Eljön az idő az ember életében hogy rá kell jönnije mennyire ösztösen csinálta a dolgait, ez sokak életével is így van de nekem leginkább a képregényezésemre mondható ez el. Scott McCloud mindenesetre felnyitotta a szemem bizonyos tekintetben. S bár nem fogom mától az ő szabályai szerint szemlélni a képregény mesterségét sokat tanultam a tudományos elméleteiből. Ez fura de tényleg tudományos elméletei vannak őt pedíg a képregény tudósának vagy kutatójának nevezhetném, mert olyan Darwini mélységekben boncolja már második könyve a műfajt, hogy néha már-már eretnekként égetném el azért mert számomra misztikus dolgok mögött fedi fel a száraz valóságot, pl. mit hogy kell vagy milyen hatást érhetünk el így vagy úgy stb... Mindenesetre McCloud előadásmódja annyira király és lebilincselő, hogy el is felejtem olvasás közben, hogy ez egy rohadt tankönyv amit nem kéne olvasnom hisz lassan 2 hónapja érettségiztem le! Viccet félre, tényleg nagyon jó. Ajánlom mindenkinek akinek megér ez 3000 pénzt (nekem igen). Ami pofátlan McCloudban, hogy miközben képregényezést tanít, vagy annak nyelvét tárja elénk, mellékesen az egész grafika és más vizuális műfajok alapjait tolja az arcunkba.

megjegyzés: Sváb József-féle Képregényiskola beszerzése sem elhanyagolandó annak akinek fontos, hogy elmélyedjen a dologban.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ugye milyen szar mikor fellebbentik a fátylat arról amit csinálsz, és te is csak akkor jössz rá, hogy mit is csinálsz valójában? Amiről azt hiszed, hogy természetes, mivel ösztönösen belülről jön (pl. hogy kell különböző hatásokat elérni 1 képregényben), arról kiderül, hogy tanítani is lehet, és ezek szerint tanulni is. Fos egy érzés. Persze McCloud fasza nagyon.

Brazil írta...

egyik illúziót a másik után kell feláldozni, bizony. De nyugi, csak illúziók, nem kell félni tőlük. Hogyan basztathatna bármi is, ami nem valódi?

Névtelen írta...

szia ne haragudj hogy így ismeretlenül írok, véletlenül bukkantam a blogodra és teljesen odamegvissza lettem a képregényeidtől. lenneegy kérdésem ezzel kapcsolatban: milyen programot használsz az utomunkára? én csak hobbibol csinalgatok ilyesmit és kiváncsi lennék, hogy a mester mivel dolgozik
köszi! és bocsánat a zavargálásért