Watchmen-Az őrzők

Minutemen Manhattan első szuperhős csapata

Szóval szerintem ez a film király volt. És nem érdekel, hogy Zack Snyder (300) készítette és az sem, hogy Alan Moore remekműve megfilmesíthetetlen. A Pestiest és az Exit újságírói hozzám hasonlóan nem olvasták végig az eredetit (ami az én esetemben csak idő kérdése, velük ellentétben) viszont azt olvasták róla, hogy a képregény klasszikus bla bla, így hát odabiggyesztették filmajánlóikra, hogy nem sikerült az eredetit reprodukálni de csak így tovább, egyszer nézhető...
The Comedian és Silk Spectre

Én nem ismerek egy olyan képregény adaptációt sem ami "túlszárnyalná az eredetit" vagy "Olyan jó lenne mint az eredeti". Sem a Dark Knight sem a Sin city, sem a Garfield 2 sem semmi. És ez így van rendjén. De egy képregény se olyan lebilincselően hatásvadász és látványos mint egy film hiszen a moziban audiovizuális élményben van részünk. A Watchmen tehát eladhatóvá teszi a képregényt mert egy izgalmas merész film ami még az éreklődését is felkelti az embernek. Nekem csak az volt kérdéses, hogy ha valami ilyen jóra sikerült, megtudja e találni a közönségét. Gyerekek nem nézhetik és ne is nézzék, a felnőttek egy része meg legyerekfilmezi a jelmezek miatt.
A második generációs Silk Spectre és Nite Owl

Nem térek ki a film eseményeire, sokmindent megkérdőjelez a szuperhős világgal kapcsolatban és kihasználja az ember asszociációs képességét. Néhol talán túl erőszakos és brutális, Dr. Manhattan izmai pedig túl gumiszerűek. Az szaundtrekk számai jók mégis kicsit direktül alkalmaznak klasszikus popdalokat (Sounds of Silence, All Along The Watchtower) és slágerré vált komolyzenéket (Wagner:Valkűrök lovaglása vagy Mozart Rekviem). Megbocsájtható bűn. Király film, és a viszonylag ismeretlen szinészekhez képest jók az alakítások is.

Kétszer néztem meg mert lemaradtam elsőre a nyitójelenetről (meg még vagy 30 percről). Bárcsak azt is kétszer láttam volna...

5 megjegyzés:

Faust írta...

Még nem láttam a filmet, viszont kíváncsi vagyok rá. A képregény/képregényfilm ellentétről meg teljesen igazad van - képtelen vagyok felfogni, hogy egyesek mit várnak egy képregényfilmtől, akár ismerik a füzetet, akár nem. Két teljesen más műfaj, ezt ragozni sem kell, teljesen más eszközökkel éri el, amit el akar, szinte ég és föld. Ez olyan, mint a narancsot összehasonlítani az almával. Faszság.

Egyetlen kivétel van - a Garfield 2.

Na jó, talán mégsem.

asmany írta...

http://www.youtube.com/watch?v=YDDHHrt6l4w&NR=1

Felvidéki Miklós írta...

Ja ezt láttam a funnyordie.com-on király!

asmany írta...

megnéztem tegnap este a watchment. woooooooooooooooooooooooooow tökkirály. tényleg. atom! az egyetlen hibája nekem, hogy csomó olyan hiba van benne, mint mikor batman a dark kinghtban meghajlítja a puskacsövet nyújtott félkézzel. de megbocsájtom, mert nagyon jól nézett ki. silk spectre pedig maga az erotica incarnate:)

wampa01 írta...

asmany a batmanes példádra reagálva: valami tenyeres fémhajlítgatós készülék van a batman kezére applikálva, attól tudta olyan slukkal és hanggal elhajlítani. Még mutatják is a manőver végén egy közeliben :)