Mister Sandman



Végre megvettem és elovastam Neil Gaiman itthon is kiadott első Sandman kötetét, persze már a második is megjelent, de erre majd máskor költök. Főleg azért vettem meg mert mindenki azt mondja, hogy alapmű, a Cartaphilus meg van olyan aranyos hogy megjelentet ilyen "alapműveket" magyarul. Meg azért is mert páran hasonlították a Noname világát hozzá. De elolvasva az egészet...

Igaziból nem vagyok benne biztos, hogy ez a kötet nekem való, az is lehet hogy én ostoba vagyok hozzá (BIZTOSAN) de semmi magasztosat nem láttam benne. A történet a közepénél kezdett beszívni de aztán a végére egy kicsit megint elengedett. Nem volt rossz de engem nem vett le a lábamról. Bár a sztori csak egy dolog. Mivel én ehhez kevesebbet kponyítok inkább krotizálom a másik tényezőt amihez több közöm van. A rajzzal volt problémám, mert itt ez a könyv aminek a belső és külső boritóit Dave McKean nyomta. Mindegyik egy valóságos combined painting, érdekes és szép izgalmasan néz ki, erre ha az ember belelapoz a könyvbe nem éri ilyen tipusú vizuális hatás. Bent következetlen képregényrajzolói munka fogad. Sam Kieth egyszerűen nem volt elég művelt amikor a könyvet készítette. Csupán fantáziánkra alapozva nem lehet ugyanis megrajzolni az Álmok urának kastélyát, vagy annak kapuját. Nem lehet Káin és Ábel sárkánya egy ilyen szar Süsü figura. Egy vízköpő nem így néz ki baszki! Másik ez a rossz nyolcvanas évek gót-rokker kinézet Sandmannél meg főleg a tesójánál aki a halál, mai szemmel elég lejárt, de végülis ez akár poén is lehet, hogy a különböző isten szerű lények követik a 80-as évek trendjeit. Az a gázmaszk sisak sem túl indokolt. Biztos a régi Sandman képregények miatt hord ilyet amikre több ponton is utal a könyv, de igaziból semmi haszna mert csak elvesz a figura időtlenségéből. Gázmaszk a 18. század óta van valamilyen formában, Sandman szinte világ kezdete óta hordhatja hasonló álarcát. Alapvető rajzi hibáktól hemzseg a könyv, betudható ez annak, hogy Kieth korai korszakából való ez a munka vagy annak, hogy ő nem is olyan nagy dobás, mint annyian gondolják. A színezéssel sem vagyok kibékülve. Tudom, hogy régi de akkor csinálják újra, mert így nem működik az egész. A Doktor Sors fején levő babérkoszorú úgy van kiszinezve mintha nyuszi fülei lennének, ez pedíg csak egy kiszinezés, szinte oldalanként vannak hasonlók.

A fordításkor amúgy miért nem fordítják Homokemberre a Sandmant és Vízköpőre a Gargoyle-t?

Ezek voltak az első benyomásaim. Gaiman ettől még simán a legjobb képregény író, sőt azt is el tudom képzelni, hogy ez második olvasásra vagy a következő Sandman könyv már nagyon is tetszeni fog, jelenleg azonban inkább olvasok egy kis Love and Rockets-t.

5 megjegyzés:

Peter Tikos írta...

"betudható ez annak, hogy Kieth korai korszakából való ez a munka vagy annak, hogy ő nem is olyan nagy dobás, mint annyian gondolják"

Szerintem az utóbbi. Nemrég rajzolt valami Lobo sztorit, és a kneten valaki Bisley-hez hasonlította, na az elég erős gyomros volt. A Sandmant egyébként ő sem szerette rajzolni, és úgy tudom, a kiadó is le szerette volna cserélni (főleg, miután kezdett sikeres lenni a sorozat), de kötötte őket a szerződés.

"A színezéssel sem vagyok kibékülve. Tudom, hogy régi de akkor csinálják újra, mert így nem működik az egész."

Ezzel is tökéletesen egyetértek. Van újraszínezett változat, de valamiért az eredetihez ragaszkodott a kiadó. A kneten valaki belinkelt egy oldalt a kétféle színezésből, és egyértelműen az újabb a jobb (bár attól sem estem hasra), de valamiért többeknek a gázos régi tetszett.

Én nagyon szeretem Gaiman írásait, de a Sandmant többszöri nekifutásra sem sikerült még elolvasnom, éppen a szar rajzok miatt. No majd egyszer én is bepótolom :)

Brazil írta...

Az alapsztori nekem nagyon tetszett, az viszi el a hátán az egészet. De alapvetően nem egy nagy eresztés, lassú és vontatott a cselekmény. Később kicsit megváltozik a karakter, és a sztorik is. Kieth-nek tényleg nem feküdt ez a fajta képregénycsinálás, de azért ahol tudta, belerakta a maga kis beteg agyszüleményeit. Gondolok itt pl arra a duplaoldalra, amit pokolbéli lények töltenik ki faltól falig.

Amúgy a legjobb munkája szerintem a Maxx volt ahol végre kiélhette magát, lévén a korai Image felállásnál mindenkinek szabad keze volt. Az egész egy hangulatos nyomasztó katyvasz, közepes rajzokkal. Olyan, mint egy fanzin. Ennek Alan Moore véget vetett mikor egy szám erejéig belekontárkodott a sztoriba. Onnantól mintha a csávó rájött volna, mit akart korábban, és szépen kibontja a történetet, mintha szintet lépett volna. Útkereső művészeknek ajánlott irodalom. :)

Gergő írta...

1) Keith tényleg nem nagy szám (vagy a Sandman idején még nem volt az). De azért Mikor Dringenberg átveszi a ceruzarajzolói posztot, már jobb, nem? És később csak még jobb rajzolók jönnek.
2) A színezés gagyi, de még mindig jobb, mint az új, plusz az is csak javul idővel.
3) Sandman haja kúl, ne bántsd szegényt.
4) Az első Sandman kötet nem jó. Gaiman összehordott mindent, fogalma sem volt, hogy kell havi képregényt írni. Eleinte nem tudott elszakadni a DC Univerzumtól sem. De már rögtön a második kötet első sztorija zseniálisra sikerült (szóval vedd meg mihamarabb). Mikor a különböző mitológiákat vagy mitológiákra hasonlító dolgokat behozza a képbe, ill. mikor ő alkot teljesen újakat (mint pl. maga a Sandman-világ a sorozat végére), vagy mikor elkezd játszani irodalmi figurákkal, stb, az egész baromi jó lesz egy pillanat alatt.
5) Szerintem azért nem fordítják le a Sandman-t magyarra, mert nálunk az "álommanó", aki homokot szór a szemedre, hogy elaludj, ilyen formában nem él a folklórban.

Egyébként én azt gondolom - bár nem nagyon ismerlek, de a munkád alapján -, hogy a Sandman nem feltétlenül a te képregényed. Úgyhogy nem vagyok meglepődve, hogy nem tetszik. Nekem sem tetszett eleinte, csak én olvastam tovább is, és végül nem bántam meg. Ja és azt nem tudom, ki mondta, hogy a Noname világa hasonlít a Sandmanéhez, mert szerintem egyáltalán nem. Ja és bocs, hogy csak így idepofáztam, ráadásul ilyen sokat.

Miklós Felvidéki írta...

Kösz a kommenteket! A Hopsszúakat mégannyira!

Miklós Felvidéki írta...

Amúgy semmi bajom Sandman hajával ha azt éppen Robert Smith hordja.