NYÁR

Végre itt a nyár.Túl vagyok egy nem kifejezetten kemény vizsgaidőszakon és egy betegen végigszerencsétlenkedett képregényfesztiválon. Úgy gondoltam illene egy posztot szentelni pár olyan képregénynek amit az utóbbi időben olvastam. Nem is tudom melyikekkel kezdjem.

Sandman Mystery Theatre-The Tarantula
Matt Wagner és Guy Davis 70 részt megélt képregénysorozatának első 4 számát vettem meg. De a további részekre is igényt tartok ugyanis izgalmas noir hangulatú pre-szuperhős álarcos detektívesdi zajlik itten. A történet főhőse a homokember, avagy Wesley Dodds egy éjszakánként áldozatai arcába álomgázt fújó önjelölt igazságosztó, aki mellesleg gázmaszkot is hord. A történet alapja a golden age alatt megjelent eredeti Sandman füzetek voltak. 4 füzet ölel fel egy izgalmas történetet. Matt Wagner mindent az elejéről kezdtett a sztori tehát akár amolyan rebbotnak tekinthető.

The Umbrella Academy-Apocalypse Suite
Először úgy voltam ezzel a képregénnyel, hogy a faszom olvassa el ezt az emós fost. Tudni illik (?) ugyan, hogy Jerard Way aki a képregényt írta, a vilég szerte népszerű poprokk zenekar, My Chemical Romance énekese. A képregény ettől függetlenül azonban elég király. De ez főleg Gabriel Bának, az Umbrella Academy rajzolójának köszönhetjük. A sztori egy csapat szupergyerekről szól akik minden előjel nélkül születtek a világ különböző pontjain, szuperhős neveltetést kaptak felnőtt korukra azonban szétválltak útjaik. Aztán valami tragédia mindíg összehozza a családot... Tényleg jó kis sztori, egy olvasást megér. Ugyanakkor mégsem egyoldalúak az érzelmeim a kötettel kapcsolatban. Gerard egy interjúban azt mondta magáról, hogy művészeti sulit végzett, ha pedg így van elméletileg simán tudna egy képregényt rajzolni. Akkor meg mi a frász tartja vissza (karakter terveket ő csinálta)? Persze nem lenne az olyan szép mint Bá rajzai de így legalább az övé lenne a cucc és nem az lenne, hogy teljesen értelmetlenül válaszol olyan kérdésekre mint: "kik inspirálták a rajzi stílusod?" Ki a faszt érdekel ez már nem azért? Gabriel Bá a rajzoló az isten szerelmére! Namindegy. Ez sem a képregénnyel, hanem a szerzővel kapcsolatos probléma. Ettől függetlenül teljesen rendben van az első kötet, a másodikat is elolvasom majd. Gabriel Bá rajzai nagyon királyak bár ő is Mignola ánuszából nőtt ki, tudott a saját ízéből is eleget belevinni a stílusába, hogy ne csak egy másolóként tartsuk számon.

B.P.R.D.-The King Of Fear
ez egy ideje a legizgalmasabb BPRD sztori. Bár mindegyik az, csak az a bajom, hogy semmi se zárul le soha és nincsenek olyan kérdések amikre végre választ kapnánk. Mindegn egyre kuszább és nics semmi katartikus. Az utolsó részt még nem tudtam elolvasni de azt igérik valami nagy dolog lezárul végre (tuti nem). Remélem olyan elegánsan ér véget ahogy igérték és pontot tesz az egész rohadt béka mizériának ami már a Seed Of Destruction óta megy itten. Ha azonban nem fogják és csak a Lobstert engedik el tényleg bepipulok. Persze ennek semmi következménye nincs, mit tehetnék írjak egy levelet, hogy "fakju van bicsiz"? Jaigen újra olvastam a Black Flame-et és az tényleg kibb.....JÓ!

Scott Pilgrim 1-2 (stb...)
Már korábban is olvastam ezt a sorozatot (még monitoron)így csak öröm volt, hogy itthon is megjelent (ugyanis nem kellett megrendelnem). A sorozat egy kanadai srácról és annak a haverjairól meg a szerelméről szól. Na meg persze új barátnőjének 7 gonosz exéről. Elég vicces és meglepően jó magyar fordítású sorozat ez. Stílusában a mangák videójátékok popzene inspirálhatta, ami elég sok különböző dolog jó összekapcsolása. Azt nem tudom, hogy mint film hogyan fog működni, minden esetre képregényben király. Ami különösen tetszik az a laza kartúnos rajza (a tusrajza egyszerűen isteni), a merész játék a zsánaerekkel és a jól megírt párbeszédek. A tusrajz az utolsó részekben sajnos veszít a lazaságából de így sem lesz rossz.

Modern Masters: Bruce Timm
A könyv amiről beszélek nem egy képregény hanem egy mélyinterjú a mesterrel. Bruce Timm a 90-es évek óta a tv-s animáció egyik legkiemelkedőbb alakja. Legjobb rajzolók és személyes hőseim egyike. Kiváncsi voltam ki a fene ez aki ennyire jó? Hogy jutott idáig? És miért nem tervez már karaktereket ? Timm egy végtelenül lusta fickó volt akit mint a grafikusok többségét az vezetett a művészeti pályára hogy nem akart igazán semmilyen "igazi munkát". Pályája során a szerencse vitte arra amerre jutott. Az animáció lazította le kezdeti görcseit majd közvetlen Kricfalusi iskolájában lett az aki a késöbbi Batman rajzfilmsorozat emlékezetes designját kitalálta. Olyan inspirációi voltak mint Kirby, Frazetta, Alex Toth, Harvey Kurtzman. Egyszerű dizájnjai és a karaktereinek tömegekben való felfogása könnyen levezethetőek innen. Az utóbbi években kizárólag producerként találkozhatunk vele, egy két grafikától és pár oldal képregénytől eltekintve nem nagyon rajzolt semmibe sem.

3 megjegyzés:

Peter Tikos írta...

Az Umbrella Academy TPB végén található Gerard Way karakterterveket elnézegetve azt mondom, egyáltalán nem bánom, hogy nem ő rajzolta meg az ötletét, hanem Bá.
Ajánlom a Dallast, sok minden a helyére kerül a sztorit illetően. Én úgy voltam az Umbrellával, hogy elsőre sokminden zavaros volt, és nem jött le az a zsenialitás, amit sokan írtak erről a képregényről, de aztán elolvastam másodszor is mindkét TPB-t, és akkor fogott meg igazán :)

márk írta...

megint valami kifakadópattanásos-hányós szart akartam neked írni de nem jut eszembe semmi fosós, úgyhogy ööö aki túl sok képregényt olvas annak nincs nője TE HÜLYE FASZ!

ja amúgy képzeld nekem a BPRD Black Flame sztori 2 epizódját egyszerűen akárhány torrentről szopom le, nemtudja megnyitni egy comicbook reader sem. konkrétan amúgy a 2-es és a 3-as részek azok. nem akarod átküldeni őket nekem? így elég zavaros a sztori.

aláírás: anyád

Brazil írta...

Umbrella Academy nagyon fasza, Főleg a Dallas. Minden oldal tartogat valami groteszk meglepetést. :)