Green River Killer: A True Detective Story

Bizonyos bűnügyi sztorik különösen meg tudnak ragadni. Legyenek azok valósak vagy kitaláltak. Talán ez is az oka, hogy annyira oda voltam a Sandman Mystery Theatre-ért vagy, hogy 3-szor is meg tudtam nézni a Zodiac-ot anélkül, hogy eluntam volna az agyamat. Persze ezeken túl még egy rakás olyan képregény, film vagy könyv lehet amit nem is ismerek, de az biztos, hogy szivesen csinálnék egyszer egy krimi-thrillert  vagy dokumentarista bűnügyi kötetet. Semmi sem ijesztőbb mint az emberi elme mélységei, a sorozatgyilksosok pedig jó iskolapéldái a témának.
   Jeff Jensen és Jonathan Case képregénye mindazoknak alapmű, akik szeretik a szikár dokumentarista képregényt, ugyanakkor alkalom adtán nézik a kékfényt is. Nekem, mint American Splendor rajongónak, egyből felkeltette érdeklődésemet a dolog. Már csak azért is mert már korábban láttam egy a témához kapcsolódó dokumentumfilmet.
   A sztori dióhéjban Gary Ridgway, Washington, King megyéjében elkövetett gyilkosságairól, az utána folyó nyomozásról illetve elfogásáról szól. A történet főleg Tom Jensen detektív szemszögéből mutatja be az eseményeket, aki egyike azoknak a rendőröknek, akik a Green river munkacsoportban közel 20 éven át próbálták kézrekeríteni a tettest. A hangsúly viszont nem a gyilkosságok realisztikus bemutatásán van, hanem a 20 éves nyomozáson és annak körülményein, következményein. A karakter ábrázolás nemtúlontúl részletes, a szereplők mégsem elnagyoltak, annyit tudunk meg róluk amennyi feltétlen szükséges. Nincsenek klisék, s ha bár a sorozatgyilkos mindenkép negatív hősként funkcionál, az ő emberi oldalát épp annyira megismerjük mint szörnyű tetteinek természetét. Betekintést nyerhetünk az üldöző és az üldözött magánéletébe, a történet párhuzamokban és ellentétekben mutatja kettejüket. A történet vezetés nem lineáris, töredékessége azonban hamar kiismerhető szerkezetre épül.  Ahogy a gyilkos kihallgatása is előre halad, mi is egyre többet megtudhatunk.
   A képregény írója Jeff Jensen, akinek az édesapja a könyvben szereplő nyomozó. Jensennek tudomásom szerint ez az első képregényes munkája, ennek ellenére jól állja a sarat. A tempók és a dramatizáció is szépen van megoldva. ha bár nem tudom, miért a képegény médiumát választotta a szerző, mindenesetre kifizetődő döntésnek bizonyult. Ez a történet mesélés ugyanis, szerintem filmben nem műlödött volna ilyen jól. Jonathan Case sem volt különösebben ismert számomra korábban, de stilizált realisztikus világa magával ragadott. Lényegre törő, szép, tiszta kompozíciókkal, klasszikus, mondhatni konzervatív képregényes látásmódot képvisel. A leg lényegesebb tulajonsága viszont számomra az, hogy könnyen olvashatóvá teszi a történetet az átlátható szép rajzaival.
   Azok számára, akik a gyilkosságok horrorisztikus aspektusai iránt érdeklődnek, és mitikus antihősökre vágynak nem sokat fog jelenteni ez a könyv. Szerintem viszont nagyon jól kivitelezett izgalmas olvasmány.

Green River Killer: A True Detective Story
írta: Jeff Jensen    rajzolta: Jonathan Case
Kiadta:Dark Horse books

Nincsenek megjegyzések: