A FIÚ, AKIT ZSUZSINAK HÍVTAK SUPERPOST 3

Még azért nem fogytam ki teljesen mondanivalóból Zsuzsi-téren. Ha valaki olvasta (az a 20 ember aki vett) és tetszett (5) emiatt pedig ellátogat a blogomra (most tartunk 2-nél) és érdekli a szófosásom a képregényem elkészüléséről (maradt egy...szia anyu...azért büszke vagy rám?) akkor itt még írok pr érdekeségnek számító dolgot.

AZ ALAP

A képregény ihlető forrása egész pontosan az 1969-es San Quentini börtönkoncert felvétele volt (hű szólógitárosa Luther Perkins itt már nem zenélt vele együtt, ugyanis nem sokkal a koncert elött cigarettával a kezében aludt el otthon és ráégett a ház). A börtönviselt srácok fejét érdemes megnézni.


AMI KIMARADT
A képregényhez készült egy dalszöveg fordítás amit (drága jó) Csepella Olivér készített, de egy szerkesztői elutasítás miatt kiesett a végleges kiadványból.
A nem teljes verzió itt olvasható!
Olivér engedelmével a teljeset majd itt is közlöm mert szerintem nagyon jól sikerült.
(Olivér amúgy nagy költő ezt bárki megmondhasa...pl. Tünde nézzétek végig a teljes blogját)

TUTORIAL / ÍGY KÉSZÜLT (ahogy tetszik)
Mikor látok képregényt mindíg szeretném látni a fázisait a munkának. Persze ez nem azt jelenti, hogy bárki mást érdekelne az enyém, de ebben a reményben teszem fel egy oldal vázlattól készig való eljuttatását. Tehát...!

Storyboard/layout

Én ritkán írok forgatókönyvet (vagyis eddíg egyszer írtam de mivel mindíg képben gondolkozom, végül azt is jócskán átdolgoztam rajzoláskor). Szóval az első fázisban mindig nagyon vázlatos alig kivehető, lehetőleg teljesen dilettáns rajzokkal teli A5-ös firkákat csinálok. Ezek mindíg hosszabbak mint a kész képregény ezért mikor kész elkezdem kihúzogatni a felesleges képkockákat.Ceruzarajz

Na ekkor már sokkal pontosabbak az elképzeléseim a végleges formát illetőleg. Ennek ellenére a látvány még mindíg nem meggyőző. Miért? Én azzal magyarázom, hogy a tusrajz frissességének megtartása miatt nem konkretizálok sok mindent. Ez nagy büdös hazugság, egyszerűen tanácstalan vagyok amíg visszavonhatatlanul bele nem karcolom az igazam a papírba (ez a tusrajz felejtheteten metafórája volt fiúk-lányok). Cash feje pl itt a télapó szorgos segítőjére hajazz, nemúgy mint a kiszolgáló asszony aki már itt is masszívan olyan ronda mint a fos.


Tusrajz
Ez a szaros másolók dolga, de én magam szoktam csinálni hisz ahogy Banky is mondta, "tartalommal töltöm fel a rajzot, ez által nyeri el végső formáját". A tusrajzot műszaki rajzlapra készítem a ceruzarajzról átvilágító asztallal teszem át ide a cuccost.Tónusozás/színezés
Végül jön fotosoppos rész amit leginkább unok mégis legfontosabb, mert enélkül nem olyan erőteljesek a képek mint ahogy látjuk. Sokat lehet csalni, hisz a látványos színezés elvonja a figyelmet a hibákról. Ugyanakkor a túl erős túl figyelemfelkeltő tónusok véleményem szerint elnyomhatják a rajzot, elvonhatják a figyelmet a cselekmény lényegéről.


Na ennyit erről. Remélem volt értelme.

Amúgy vasárnap jelent meg (márc 30.) a 15. képregény börzén, aholis Göndöcs Gergely mellett volt szerencsém dedikálni. a börze eseményeit (köztük pedíg ezt is) Fekete Imre, Gergő hű kockafejtársa dokumentálta az amúgyis izgalom teljes blog oldalukon. Itt!

Részletes (már amennyire tartalmas volt nekem) Börzebeszámoló hamarosan...

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindössze 20 fogyott? :apicsábameglepődökszájli:

Amúgy nekem tetszett.

Sok sikert a következő munkáidhoz!

raveon

Felvidéki Miklós írta...

Nemtudom hogy csak húsz fogyott e, de úgy sejtem nem ment mint cukor. De köszi azért

Névtelen írta...

nekem _nagyon_ tetszett, én vettem, és a post is jó volt, már hiányzott egy ilyen.. sok sikert a későbbiekben

dzsóbácsi írta...

szerintem is hásznos és tartalmas post

Csepella Olivér, a pék írta...

kezitcsókolom Zsuzsa néni

Tamás írta...

Köszi a postot, én rendszeresen olvasom/olvaslak. Lehet furán hangzik, de nekem a tusrajz utáni - tónusozás/színezés előtti, köztes állapot sokkal jobban tetszik, mint maga a végleges. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem tetszik a végkifejlet, de valahogy így, csupaszon, mégha nem is olyan erőteljesen, hozzám közelebb áll. Mellesleg nem tudod, hogy pécsre mikor érkeznek (már)a Zsuzsi példányok? Mert ma külön körbejártam jó pár helyet, ahol van képregény árusítás, de sehol nem találtam. :((

Felvidéki Miklós írta...

Azt sajnos nem tudom mert a terjesztésben nem vállaltam ezidáig szerepet. Viszont az Eduárdos csapattal ha felveszed a kapcsolatot (info@kepeskiado.hu) akkor bizton megmondják mikor visznek.

Névtelen írta...

Hali! Én erről az átvilágitós asztalról kérdezősködnék. Ez hogy néz ki?

Névtelen írta...

Hali! Én erről az átvilágitós asztalról kérdezősködnék. Ez hogy néz ki?

Dani Áron írta...

Azt nem tudom, de én a vitrinből szoktam kiszedni az egyik polcot, aztán azon munkálkodom.

chibo írta...

Húúú sose tudtam, hogy készül egy képregény.. persze a képtelen képregényt láttam :D.. de az más mint a "valóságban".
Már régóta civódok a beszerzésen, de most már hivatalosan is eljött az ideje (ha már sikerült megint lecsúsznom a képregényfesztről)

chibo írta...

Végre a kezembe jutott Zsuzsi, és ha hozzá csapom a pinkhell-es sorokat akkor csak azt tudom mondani, hogy így tovább. A képregény oltárira bejött, úgy nem olvasok sok képregényt... amit olvastam azt is csak barát javasolta, de erre már rég vásott a fogam. A stori felvázolása oltári jó lett, még a végkicsengés is elismerésem.

Amúgy a facebookos postokon meg 3napig röhögtem, köszi és hajrá :) remélem lesz még több rókás sztori!
(Analfabéta képregény olvasó)