Fogalmatlanok


Mióta eszemet tudom, Magyarországon a szubkultúrális ikonok felhasználásának szemérmetlenül fogalmatlan formáival találkozom nap mint nap. A New Yorker és egyéb ruhaforgalmazó üzletláncok által behozott szuperhősöket ábrázoló ruhadarabok is ezt példázzák. Nap mint nap fiatalok vesznek maguknak Silver Surfer, Captain America, Spider-man stb.. pólókat és hordják ezeket anélkül, hogy tudnának bármit is ezen karakterekről. És hol itt a gond? Nem tudom. Lehet hogy sehol de engem egy kicsit elgondolkodtatott dolog. Mert ha teszem azt látok az utcán egy embert akin egy Pink Floyd zenekaros póló van, tudom az illető szereti ezt a bandát, nem egy lemezüket ismeri így hát vett egy pólót amin ők vannak. Zenekaros pólót ugyanis többé kevésbé nem a fogalmatlan balfaszok vesznek. A Ramones pólós emós kislányokon kívül kábé mindenki azt is hallgatja amit éppen hord, még a Blaha aluljárós krasztpánkok is tudják mi az Exploited. Ez tiszta sor, hisz egy zenekaros póló ami nem valami fos gótmetál csapathoz tartozik, simán menő. Menő mert, ismerjük a bandát és menő mert hordjuk pólón is. Helyettesítsük ugyanezt be képregénnyel. Szóval képregényt "hordani" menő de képregényt olvasni kibaszottul nem az. Tehát ha hordok egy Silver Surfer pólót de fingom sincs ki az a Galactus, akkor az király mert "hordok képregényes pólót de azér' nem olvasom, haveer!"

A Képregény első fokon ciki dolog, még akkor is, ha második-harmadik körben sikerül a laikusokat meggyőzni hogy "nem is". Közben pedíg pólón faszák ezek a John Romita és Jack Kirby rajzok, és végülis az eredeti képregényt is a grafikai világ vitte el anno a 60-as években. Ez szólna a mentségére a fentebb már megnevezett fogalmatlanoknak. Mindez azonban kevés. Még alapszinten se tudják ki Amerika kapitány vagy épp aza szerencsétlen Bucky, nem tudják, hogy az egy Jack Kirby rajz amit magukon hordanak.

Ez a bajom Roy Lichtensteinnel és az ő felnagyított képkockáival is. Festményei elvileg a képregényes szubkultúrán keresztül mutatták be a 60-as évek 'amerikai álmát' de az istenit, manapság Lichtenstein híresebb mint az alaptőke amit ő maga egy szegényesebb formában átmentett az úgynevezett magas művészetbe. Közben mindennek az oldschool képregényes dolognak a magja hiányzik Lichtenstein munkáiból, csakúgy mint a New Yorkeres pólókról is.
Mind tudjuk (mármint akik szeretik a comics műfaját) milyen egy régi képregényt olvasni, nem csak raszterpöttyök és nagy hangutánzó feliratok vannak benne, mégis az átlag ruhavásárlóknak mindegy mi az amit a figura mond, vagy hogy a képkocka amit felnagyítva egy szobája falára akaszt egy eredeti Lichtenstein vagy egy részlet a Strange Tales egyik számából, hisz az is amolyan 'Lichtensteines' kép ami tök jól néz ki ott a fotel fölött. Annyira hogy az itthoni képregény fesztivál flájerén is évek óta egy Lichtenstein képekből álló montázs van. Pedig nekünk olvasóknak nem kell hogy ő tolmácsolja a képregény világának varázsát, hé! Namindegy, talán túlságosan is beleástam magam ebbe a témába, hisz nem is olyan nagy dolog.

Mikor egy haveromat megkérdeztem azt mondta ez valószínüleg csak itthon probléma, ahol az emberek azt teszik ami nyugaton menőnek tűnik. EZ pedig simán lehet igaz is Amerikában vagy Franciaországban pl nem gáz képregényt olvasni, viselni pedig egy fokkal sem királyabb mint olvasni. Remélem egyszer majd itthon is így lesz valahogy.
Addigis legalább olcsóbb a hősös póló a New Yorkerbe mint a holdfény teamnél.

Ja és mégvalami, miért főleg lányoknak készülnek ezek a pólók???

8 megjegyzés:

Faust írta...

Na látod, tudsz te hosszan is fogalmazni!:)

Gambites pólót elfogadnék...vagy egy fasza Venomosat-mondjuk ezutóbbiból talán találok is.

Csepella Olivér, a pék írta...

kapd el őket miki!

Felvidéki Miklós írta...

good one

LM írta...

sztem a Girls Rule póló nem néz ki szarul.

sztem az sem gáz, hogy ezek a csajszik/pasik/csajszipasik/pasicsajszik stb. ilyeneket hordanak, ill. mit tudsz ellene tenni. ez most egy trend, amúgy meg a 80-as évek gagyi cuccainak a retrója, mert hogy sosem tudnak semmi újat kitalálni. szóval, ugyanúgy vannak most mikiegeres, gyalogkakukkos stb. pólók, mint marvelesek (pedig ilyeneket hordani bőven ciki volt 2 éve) de a valódi forráshoz valóban nincs sok közük, csak a forma van átemelve.. ki tudja, lehet, ha a newyorker elkezdene árulni kicsit átírt dizájnnal bandás pólókat, azt is hordanák a tudatlanok, mert hát tudatlanok.. ők csak megveszik a pólót, ami megtetszett nekik a boltban. miért kéne tudniuk, hogy az egy Jack Kirby rajz, fontos ez?

Lichtenstein is magából a formából kovácsolt tőkét, nem értem, mi a gond ezzel. az, hogy bejött neki? ennyi erővel a street artosok, meg senki más se nyúljon már meglévő formai elemekhez, átalakítva azt a saját szájuk íze szerint, hogy azzal valami mást mondjanak.. szerintem Lichtenstein munkájának megvannak a maga érdemei, de persze bőven lehetne vitatkozni ebben a témában képregény vs galériák, elfogadás, művészetbe való beemelés hiánya, az örök témák. ő csak egy szelet az egészből, minek őt máglyára tenni.

mellesleg a közember ugyanúgy nem vágja, ki Lichtenstein, én meg nem vágom, ki az a Bucky, de hát le is szarom:)

Felvidéki Miklós írta...

Igaziból tegnap egy diszkóson egy Sid Vicious pólót láttam szóval az amortizáció már mindenhol elkezdődött...

Dani Áron írta...

A nyugatmajmolásban van valami, de elsősorban a feltűnés miatt hordanak ilyet az emberek. Mert mindenkinek feltűnik egy ilyen póló, azt viszont meg már ritkán feltételezik valakiről, hogy képregénybuzi, mivelhogy a képregényekről is alig tudnak. Másfelől ezek a tipikus elemek, mint a feliratok, csillagok, nem véletlenül képzik a pop kultúra részét, jól néznek ki. A Témájukról meg már mindenki azt gondol, amit akar.

Adams írta...

ez a bejegyzés a szívemből szólt : )
egyszer akartam venni egy Silver Surfer pólót jópár éve, mert a karakter nagyon tetszett, előtte rengeteg képen láttam, de soha nem olvastam egy történetét sem. Gondolkodtam, majd úgy döntöttem, hogy miért vegyem meg, ha jóformán nem is tudok róla szinte semmit.. Egyetlen egy képregényes pólóm van, egy Watchmen-es, mivel régóta nagy fan vagyok. Ha utcán/buliban/akárhol megállítanak miatta, az az első reakcíó álltalában, hogy 'dekurvajó/dekurvarossz ez a film' :(
egyébként kifejezetten tetszenek a munkáid, szóval ezentúl 'rendszeres olvasó' leszek : )

Névtelen írta...

Szia!

Ez a mért főleg lányoknak téma azért engem egy kicsit szíven ütött a végén...
Lány vagyok és mea culpa hordom is a képregényes pólókat, bár a nagy átlaggal ellentétben én gyerekorom óta fan vagyok. Ha jól emlékszem a Góliát és a Kalán néni meséi indítottak el a nagy úton. Aztán jött a Transzformersz a Tininindzsa teknősök és onnan már nem volt megállás. Nálam inkább az a probléma, hogy alig találok női verziót sőt... ha végre lelek egy polót-pulcsit-akármit az tuti, a fiú férfi osztályon hever. Így lehet, hogy a ruháim egy jó része nem is női (sajna nem is úgy áll teljesen ahogy kellene, de le se cseszem mert rajta van a Zöld lámpás, Pókember és a többi:D )
Szóval légyszi-légyszi ha már ennyi női ruhadarab hever szerte szét a nagyvilágban mondjátok el nekem is annak a titokhelynek a címét. Én csak külföldről tudtam eddig egyet kettőt beszerezni. Szóval teljesen komolyan ha tudtok arról hogy kisméretű női comic pólót hol lehet beszerezni segítsetek!